001-02 | UBO Registratie

Op 7 juli 2020 is de UBO Wetgeving gepubliceerd en is inmiddels in werking getreden.

De UBO wetgeving zal voor een aantal rechtspersonen gelden, voor de KNV EHBO is belangrijk dat dit zowel voor verenigingen geldt als voor (eventuele) stichtingen. Voor verdere informatie en opgave kan het beste gekeken woorden bij de Kamer van Koophandel en het UBO-register.

Binnen de KNV EHBO geldt daarom het volgende:

  • Schrijf de hoger leidinggevenden (lees bestuurders) in als UBO’s van de organisatie. Dit kan alleen als deze personen ingeschreven staan in het Handelsregister als statutair bestuurders. Je hoeft geen documenten waaruit het belang blijkt toe te voegen aan de opgave.
  • Zorg er als vereniging voor dat alle (!) benoemde bestuurders ingeschreven staan in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel en dat deze mensen in het UBO register worden opgenomen.*

Voor eventuele (steun)stichting geldt in ieder geval dat de in functie actieve bestuurders (voorzitter, secretaris en penningmeester) ingeschreven staan in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel en dat deze mensen in het UBO register worden opgenomen.

De UBO Wetgeving is ingegaan op 27 september 2020, bestaande rechtspersonen hebben 18 maanden de tijd om de registratie in UBO register te verzorgen. Dat betekend dat dit uiterlijk 27 maart 2022 geregeld dient te zijn.